Miks on fotoraamatu eelvaates mõnikord raamatusse lisatud pildil alumine või ülemine osa ära lõigatud? Kas see on nii vaid eelvaates ja päris raamatus on korralikud pildid?

Alloleval ekraanisalvestusel on üks ja seesama pilt veetud kahele erinevale väljale fotoraamatus. Pilt ise on püstipidine. Kui see asedada rõhtsele väljale (vasakpoolne), siis suurendatakse fotot nii, et see kataks kogu rõhtset printimisala. Selle tulemusena jääb foto ülemine ja alumine osa prinditavast alast välja.




Kui seesama foto asetada püstipidisele väljale (paremal), siis asetub foto sinna ideaalselt¹. Alati peaks lisama püstipidise foto püstisele väljale ning rõhtse (landscape) foto rõhtsele väljale. Siis on kogu pildil olev kenasti näha ja midagi ära ei lõigata. 

Päris raamat trükitakse täpselt samamoodi nagu on näha eelvaates, fotoraamatu tellimiskeskkonnas. Kui eelvaates on fotol ülemine ja alumine osa ära lõigatud, nagu ülaloleva ekraanisalvestuse vasakpoolsel lehel, siis prinditakse ka fotoraamatusse täpselt selline pilt, kust on alumine ja ülemine osa ära lõigatud. 


¹ Fotoraamatu printeväljad mahutavad ideaalselt 10x15 fotosid ehk 2:3 külgede suhtega fotosid. Kui teil on kompakt- või peegelkaamera, mis teeb 10x13 cm ehk 4:3 külgede suhtega fotosid, siis lõigatakse rõhtsel fotol veidikene alt ja ülevalt ning püstisel veidi paremalt ja vasakult ära.

Fotode erinevatest külgede suhetest ning sellest, miks selline lõikamine tarvilik on, räägib lähemalt Anton samateemalises Point TV videos.

Vajad ikka abi? Võta meiega ühendust Võta meiega ühendust